Verdrietig

Iedereen is wel eens verdrietig. Bijvoorbeeld als je ruzie hebt, je gepest wordt, of als iets niet gaat zoals je wil.

Huilen mag!

Als je zin hebt om te huilen, doe dat dan gewoon! Je hoeft je niet groot te houden, omdat je denkt dat huilen kinderachtig is. Of omdat je bang bent mensen om je heen verdrietig te maken. Mensen zullen vaak juist blij zijn dat ze je kunnen steunen of troosten.

Wat kun je doen als je je verdrietig voelt?

Als je even niet aan je verdriet wilt denken, kun je proberen even aan iets anders te denken. Bijvoorbeeld door iets leuks te doen.

  • Spreek af met vrienden of vriendinnen.
  • Luister naar vrolijke muziek.
  • Pak een grappig boek.
  • Speel je favoriete spel.
  • Ga lekker sporten.
  • Bekijk grappige fimpjes op internet.

Praat over je verdriet

Soms lukt het niet om in je eentje je verdriet op te lossen. Praat er dan over met je ouders, ooms of tantes, of vrienden en vriendinnen. Misschien hebben ze wel goede tips! Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Geen zin om te praten?

Als je helemaal geen zin hebt om te praten, hoeft dat natuurlijk niet. Misschien vind jij het fijner om je verdriet van je af te schrijven in je dagboek of in een verhaal, gedicht of rap. Je kunt ook een tekening of een schilderij maken.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met kinderen en deskundigen voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op