Als je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt, kun je hier later nog veel last van hebben. Dit noem je een trauma. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Door een trauma kunnen mensen last hebben van bijvoorbeeld stress, angst, piekeren, moeheid, concentratieproblemen of juist heel alert zijn. Je weet niet altijd of deze problemen door het trauma komen. Sommige jongeren denken dat ze zich aanstellen. Hierdoor kunnen ze slecht over zichzelf gaan denken, terwijl hun problemen eigenlijk door het trauma zijn ontstaan. Het komt ook voor dat mensen pas na een tijdje (soms zelfs langere tijd) klachten krijgen.
Praat over de gebeurtenis en de klachten die je hebt. Bijvoorbeeld met je ouders, je mentor, je vrienden of een vertrouwenspersoon op school. In je vriendengroep zitten misschien mensen die ook heftige dingen hebben meegemaakt. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Als je er over praat, begrijpen anderen ook beter waarom je soms op een bepaalde manier reageert.
Wil je meer informatie of wil je weten waar je de juiste hulp kunt vinden? Kijk dan op Traumaexperts.nl.
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.