Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere vlekken op de huid. Dit zijn meestal onschuldige huidaandoeningen, die vanzelf weer verdwijnen.

Donkerrode vlekken (wijnvlek)

Donkerrode vlekken ontstaan als de haarvaatjes niet alleen verwijd zijn, maar ook misvormd. Men noemt deze vlekken wijnvlekken. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wijnvlekken zijn onschuldig, maar blijvend. Als de vlekken in het gezicht zitten of heel groot zijn, kan dat psychisch belastend zijn. Lasertherapie op latere leeftijd kan goed helpen. In heel zeldzame gevallen wijst een wijnvlek op een aangeboren aandoening (het Sturge-Webersyndroom).

Bruine of grijze platte vlek op onderrug of stuitje (mongolenvlek)

Een mongolenvlek is een blauwige pigmentvlek, die meestal op het stuitje of net boven de billen zit. Zo’n vlek lijkt wat op een bloeduitstorting. Hij is geheel onschuldig en komt meestal voor bij kinderen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. Meestal verdwijnt een mongolenvlek tussen het derde en vijfde jaar.

Groeiende of bloedende vlekken

In enkele gevallen zwellen de roze of rode vlekken op en groeien ze. Ze kunnen dan ook opengaan en hevig bloeden. Als de vlekken rond de ogen zitten, kunnen ze het gezichtsvermogen belemmeren. Dan kan het nodig zijn om ze te laten behandelen. Maak je je zorgen, raadpleeg dan je huisarts.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over huidvlekken en ook informatie over andere huidaandoeningen zoals wratten en eczeem.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op