Ik heb een vraag
Adresgegevens
Mariƫnrade 3
8091 XS Wezep
038 - 799 9008 Contact Ik heb een vraag
Ouderschap

Gelovige ouders

In Nederland zijn veel ouders gelovig. Voor hen speelt het geloof vaak een belangrijke rol in de opvoeding van hun kinderen.

Wat vind je belangrijk in het leven?

Als je gelovig bent, ga je misschien naar de kerk of de moskee en vier je bepaalde feestdagen. Je staat ook op een bepaalde manier in het leven. Dat bepaalt wat je je kinderen wilt meegeven. Bijvoorbeeld over eerlijk en behulpzaam zijn. Toch zijn er veel waarden en normen die niet-gelovigen met gelovigen delen. Zo leren de meeste ouders hun kinderen om rekening te houden met anderen.

Andere gewoontes

Als je gelovig bent, doe je soms dingen anders dan anderen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je dochter meegaat op schoolkamp. Of dat je kind traktaties krijgt waar varkensvlees in zit. Probeer aan andere ouders en op school uit te leggen hoe jij er over denkt en vraag of ze er rekening mee willen houden. Je kunt ook wat laten zien van jullie gewoontes. Bijvoorbeeld door je kind te laten trakteren met het Suikerfeest.

Beide ouders een ander geloof

Soms hebben beide ouders een ander geloof. Dan is het belangrijk om elkaars geloof te respecteren en je daarin te verdiepen. Natuurlijk hoef je je niet tot het geloof van je partner te bekeren. Het is verstandig afspraken te maken over de opvoeding. Veel ouders blijken in staat het kind op te voeden met twee geloven. Uiteindelijk maken kinderen later zelf hun keuze.

Discussies over geloof

Over sommige opvattingen van (streng)gelovigen ontstaan felle discussies. Bijvoorbeeld als ouders hun kind niet laten inenten tegen besmettelijke ziektes. Dit gaat volgens anderen dwars tegen de belangen van kinderen in.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 038 - 799 9008 of stel hier je vraag