Ik heb een vraag
Adresgegevens
Mariƫnrade 3
8091 XS Wezep
038 - 799 9008 Contact Ik heb een vraag
Kind

Lichaamshaar

Bij kinderen in de puberteit verandert er van alles aan hun lichaam. Ze krijgen op allerlei plaatsen lichaamshaar. Bij meisjes en jongens zie je kenmerkende verschillen.

Bij meisjes

Meisjes krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamsbeharing, vooral onder de oksels, in de schaamstreek en op de armen en benen. Vanaf een jaar of 10 kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen. Okselhaar komt wat later, gevolgd door haar op armen en benen.

Bij jongens

De lichaamsbeharing bij jongens is uitgebreider dan bij meisjes. Dat komt door de mannelijke hormonen. Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei. Verder groeien er haren op de armen en benen, en in de oren en neus. Sommige jongens krijgen later nog haren op de borst, rug, buik en schouders. Dit vindt soms pas na hun twintigste plaats.

Overmatige beharing bij meisjes

Meisjes willen tegenwoordig over het algemeen zo weinig mogelijk lichaamshaar hebben. Ontharen van oksels en schaamstreek komt veel voor. Bij sommige meisjes groeit er haar op plaatsen waar vooral mannen lichaamshaar hebben, zoals op de onderbuik, borst en op de kaak of onder de neus. Maak je je zorgen over overmatige haargroei bij je dochter, dan kun je het best je huisarts raadplegen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 038 - 799 9008 of stel hier je vraag