BLOG // juni 2018

Met je kinderen de zomer door

Geschreven door geschreven door Maaike Sterken, jeugd- en gezinswerker CJG Putten

Het einde van school nadert en vaak ben je als ouder die laatste weken druk met schoolreisjes, rapportgesprekken, juffendag of de wandelvierdaagse.
En dan ineens is het zomervakantie. ‘Heerlijk’,  zullen veel mensen denken. Maar hoe houd je het thuis een beetje gezellig? Zes weken lang je kinderen vermaken is  best een vermoeiende taak. 

Ook professionals uit de zorg en het onderwijs zien dat vakanties voor gezinnen niet altijd ontspannen zijn. ‘Vakantie is per definitie stressvol. Ouders moeten hun werk loslaten en onthaasten. Dat klinkt heel fijn, maar het is ook gedoe. Zeker in de eerste vakantiedagen moeten mensen tot elkaar komen en ontstaan er vaak strubbelingen. Dat komt in alle gezinnen voor.’ (Augeomagazine, 2018) Herkenbaar? Voor mij als moeder met een gezin van drie kinderen wel. 

Is dit de laatste jaren toegenomen? In het Augeomagazine (juni 2017) vertelde Debbie Maas dat mensen vroeger minder op vakantie gingen. ‘Voor een kind was er altijd wel iemand in de buurt om mee te spelen. Families zijn nu kleiner, waardoor er minder ooms en tantes zijn die een handje kunnen toesteken of bij wie een kind kan logeren. Mensen leven individueler en sociale netwerken zijn kleiner, dat heeft vermoedelijk ook effect. Er is daardoor minder steun.’

Het is belangrijk om de ‘steunpilaren’ in je omgeving in te schakelen als het nodig is, maar ook te vragen om samen met jou en je kinderen leuke dingen te doen. Daarnaast zou een logeerpartijtje bij iemand ook kunnen helpen, zodat jij als vader of moeder even ontlast wordt tijdens de vakantie. 

Tijdens de vakantieperiode is het voor kinderen ook erg prettig als er een vast ritme is. Zelf merk ik dat mijn kinderen het beste gedijen met deze structuur. Ik kies ervoor om wat ruimte vrij te laten, maar probeer voor het opstaan, de maaltijden, tv- of computertijd, zelfstandig spelen en slapen vaste tijden aan te houden. Op deze manier weten mijn kinderen ook op een vrije dag waar ze aan toe zijn. Daarnaast geeft het je als ouder houvast en ruimte om dingen voor jezelf en het huishouden in te plannen. 

Leuke uitjes met kinderen hoeven niet veel te kosten. Als je budget niet te hoog is en je wilt iets leuks doen,  zijn er tal van mogelijkheden te bedenken, waarbij kinderen zich goed kunnen vermaken.

Enkele tips:

  1. Ga picknicken
    Gegeten moet er toch! Maar eten in de vrije natuur is net iets leuker dan thuis aan de keukentafel. Dus kleed mee, bal mee, eten, drinken en ga er op uit. Kinderen vinden picknicken hartstikke leuk en het hoeft niks extra’s te kosten!

  2. Naar een park, speelweide of kinderboerderij
    Kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Vaak zijn de aanwezigheid van andere kinderen, al leuk genoeg. En bij een kinderboerderij kunnen ze dieren aaien, knuffelen, voeren en nieuwe dingen leren en ontdekken. Neem eventueel wat speelgoed , een kleed en wat lekkers mee als je naar een speelweide gaat. Fijn voor iedereen en genieten maar van die zon!

  3. Organiseer samen
    Overleg ook met andere ouders over jullie kinderen. Probeer een leuke gelegenheid te vinden om met vriendjes/ vriendinnetjes (en hun ouders) iets te organiseren. Spreek af dat iedereen wat eten of drinken meeneemt en het feest is compleet!

  4. Knutselen
    Een regenachtige dag? Knutseltijd!  Verzamel een paar dagen wc-rollen, doppen, lege plastic flesjes, papier, karton of ander knutselmateriaal en maak er een leuke knutseldag van! Kinderen vinden al snel iets mooi en als jij enthousiast bent, zijn zij het ook.

  5. Evenement in de buurt?
    Kijk eens  in de plaatselijke krant of op internet of er leuke activiteiten bij jou in de buurt georganiseerd worden. De kans is groot dat er bijvoorbeeld een huttenfeest is, knutseluurtje in de bibliotheek of andere leuke activiteiten.

  6. Maak een plan
    Ga samen met je kinderen een plan maken voor de vakantie. Het is handig de activiteiten te verdelen over de vakantieperiode, zodat je aan het eind ook nog een leuk vooruitzicht hebt.
    Plan ook wat rustige dagen in, actieve activiteiten of dagjes weg.
    Je kunt ook kijken of je op vaste dagen iets kan ondernemen, zoals zwemmen op dinsdagochtend, of op iedere woensdagmiddag naar het voorleesuurtje van de bibliotheek.
    Eventueel kan je samen de vakantieplanning visueel maken, door een planbord te knutselen en met plaatjes of foto’s de vakantieactiviteiten zichtbaar te maken per dag. Ziet er ook nog eens leuk uit!

En als laatste; stel je verwachtingen niet te hoog. Het helpt als je beseft en accepteert dat echte tijd voor jezelf schaars is als je kinderen nog jong zijn. En ook daar begint het leren om alleen te spelen. Kunnen ze dit soms al? Dan kunnen ze dit ook in de vakantie. Vakantie betekent ook extra tijd met elkaar. Geniet vooral van de momenten die er wel zijn, om samen met hen tijd vrij te hebben!

Fijne vakantie!


banner kind bellenblaas.jpg