Basistraining Trauma Sensitieve ondersteuning

In november zijn alle collega’s van het CJG Oldebroek geschoold in traumasensitief werken door de Trauma Company.
A.d.h.v. een (alarm) belletje, ordner, telefoon en wetboek werd er uitleg gegeven over welke invloed trauma heeft op de verschillende functies van de mens.

De psycho-educatie bevatte o.a. uitleg over de hersenen in een veilige situatie, in een gevaarlijke situatie, de automatische overlevingsreacties. Daarnaast ging het o.a. over trauma sensitieve ondersteuning. Hierbij werd uitleg gegeven over kennis van trauma en hoe je sociale verbinding kunt bieden i.c.m. triggers identificeren.
Er zijn tips gegeven voor interessante boeken over het thema zoals o.a. “Traumasporen” van Bessel van der Kolk en “de mythe van normaal” van Gabor Maté.

Het team heeft gekeken naar hoe de informatie naar de praktijk vertaald kan worden aangezien er regelmatig sprake is van onderliggend trauma bij jeugdwet vragen.
Wat doen we al en waar kunnen we traumasensitief op afstemmen?

Alle collega’s hebben een boekje “Wanneer de alarmbel rinkelt” ontvangen waarin de psycho-educatie laagdrempelig beschreven staat .
Deze dagen zijn als zeer interessant ervaren en heeft voor veel (h)erkenning gezorgd voor de gezinnen waarbij het CJG betrokken is. De psycho-educatie is toegankelijk en direct toepasbaar, dit is als prettig ervaren

Trauma Sensitieve ondersteuning